Column: Alex in Wonderland – De kiezer is de verliezer

Columns

In zijn column -Alex in Wonderland- neemt Alex u regelmatig mee in de wonderlijke wereld van de Weerter politiek. De inhoud valt buiten verantwoordelijkheid van de redactie.

DE KIEZER IS DE VERLIEZER.
Het heeft even geduurd maar het advies van de informateur over de toekomstige coalitie in Weert ligt op straat. Om dit wereldkundig te maken heeft de informateur er, samen met zijn secondanten, voor gekozen om dit te doen op de avond tussen Witte Donderdag en Pasen. Tussen laatste avondmaal en wederopstanding zullen we maar zeggen.

In het verdict wordt omschreven waarom de winnaar van de verkiezingen, DUS Weert, buiten de boot wordt gehouden: Oud zeer en stemgedrag in het verleden. Dat is nogal wat. Feitelijk wordt de integriteit in twijfel getrokken van de oude raadsleden.

Wanneer ‘oud zeer‘ leidend wordt in de politiek staat dit de vooruitgang in de weg! Wanneer ‘stemgedrag uit het verleden‘ een motief wordt voor uitsluiting worden democratische principes met voeten getreden! Raadsleden zijn als volksvertegenwoordigers gekozen om -zonder last-hun werk te doen. Simpel gezegd: Een volksvertegenwoordiger mag zich niet laten opdragen in een stemming een bepaald standpunt in te nemen. Een volksvertegenwoordiger moet op basis van eigen inzicht en overtuiging een oordeel vellen. Dat verzint Alex niet. Dat staat in de Grondwet en DUS Weert handelt daarnaar!

De informateur gaat in het verslag ook in op de bedroevend lage opkomst tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. Daar moeten ‘we‘ wat aan gaan doen. De overheid moet betrouwbaar zijn. Wie het democratisch functioneren van de overheid serieus neemt moet op de eerste plaats de stem van de burgers serieus nemen. In Weert doen ‘we‘ dat niet. We negeren dat de meerderheid van de Weerter kiezers de voorkeur geeft aan lokale partijen in het bestuur. ‘Verbeter de wereld en begin bij jezelf‘, zei mijn oma vroeger.

Tot slot nog dit:
Politici zijn er voor de mensen en niet andersom. Het is te hopen dat de Weerter politiek de komende jaren eensgezind de problemem aanpakt die er ongetwijfeld zullen komen. Wanneer dit lukt komt er tenminste nog iets goed uit deze ‘faux pas‘ informatieronde.

ALEX.

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait.