Column: Alex in Wonderland – Het lippenstift college en de macht.

Columns

In zijn 3e column -Alex in Wonderland- neemt Alex u mee in de wonderlijke wereld van de Weerter politiek.

Het lippenstift college en de macht.
De kogel is door de kerk. Het ei is gelegd. Weert heeft een coalitieakkoord en een nieuw college van burgemeester en wethouders. Wie heeft er de komende vier jaar in Weert de macht? Wie heeft het voor het zeggen? Een eerste beschouwing.

Of partijbaronnen een belangrijke rol hebben gespeeld bij de coalitievorming weten we niet. Je hoort ze niet en je ziet ze niet. Ze hebben echter wel invloed. Hoe dan ook. Weert Lokaal heeft, mede dankzij het buitensluiten van de winnaar van de verkiezingen DUS Weert, met 3 wethouders een riante positie in het college. Althans, zo lijkt het.

D66, 2 zetels in de raad, is met 1 wethouder in het college overbedeeld. De VVD, 5 zetels in de raad, komt er met 1 wethouder in het college bekaaid vanaf. Waarschijnlijk zal die bekaaide positie worden gecompenseerd met een zware portefeuille met daarin financiën.

Om de machtsverhouding in het college te kunnen beoordelen is de portefeuilleverdeling van belang. De wethouder die financiën in de portefeuille heeft speelt in het college een belangrijke rol. Bij veel voorstellen moeten de andere wethouders eerst langs ‘financiën‘. Een ‘njet‘ van de wethouder financiën is niet zonder betekenis!

Binnen de samenstelling van het college speelt nog iets anders. Het nieuwe college telt zes personen. Vijf wethouders en de burgemeester als onafhankelijk voorzitter. Wanneer in een college de stemmen staken heeft de voorzitter een doorslaggevende stem. Daarmee krijgt de burgemeester als voorzitter van dit college een belangrijke rol bij controversiële onderwerpen.

Dan de gemeenteraad. De fractie van Weert Lokaal blonk de afgelopen jaren met name uit als applausmachine voor de eigen wethouders. Dat geldt niet voor de VVD. De fractie van de VVD was bij tijd en wijle bijzonder kritisch op het college en had ook de moed dat te laten blijken bij stemmingen. Het zou daarom zomaar kunnen dat de partij die de wethouder financiën levert bepalend wordt in het college en in de raad.

Tot slot nog dit:
We leven in onzekere tijden met veel ongenoegen en onrust in de samenleving. Wie dan de moed heeft om bestuursverantwoordelijkheid te nemen verdient waardering.

ALEX.

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait.