Kunstwerk drukkerij Smeets behouden voor Weert?

Actueel

DUS Weert vindt dat de 5 reliëfs van de gevel van de voormalige drukkerij Smeets moeten worden behouden en dient samen met de PvdA en het CDA een motie in. Hieronder leest u het pleidooi dat Conny Beenders hield bij het indienen van de motie.

De motie is unaniem aangenomen en draagt het college op met een voorstel te komen tot behoud en onderhoud van het kunstwerk bestaande uit vijf reliëfs van kunstenaar Charles van Eyck.

PLEIDOOI BIJ DE INGEDIENDE MOTIE

Drukkerij Smeets heeft 190 jaar een stempel gedrukt op Weert. Ieder gezin kent wel iemand die werkzaam is geweest bij Smeets. Smeets was een van de eerste bedrijven die de huisvrouw liet werken als thuiswerkster. Het werk werd aan huis geleverd en weer opgehaald. De sociaal-maatschappelijke en economische bijdrage aan Weert is enorm geweest. Het bedrijf kreeg tijdens het 150-jarig jubileum in 1980 het predicaat Koninklijke en bij die gelegenheid kwam prins Claus naar Weert.

Toen de Drukkerij 125 jaar bestond werd de reliëfs van Charles van Eyck bij de drukkerij in de Stationsstraat geplaatst. Met de verhuizing zijn ze meeverhuisd naar de huidige locatie aan de Molenveldstraat. En zijn ze op zuilen geplaatst. Charles Eyck is een beeldend kunstenaar uit de groep van Limburgse school (deze stroming is een gevoelsmatige weergave van de werkelijkheid). De reliëfs stellen het grafische ambacht voor. Het gebouw waar wij nu zitten het stadhuis ligt aan de achterzijde het voormalige woonhuis en de tuin van de familie Smeets. De Bongerd genaamd.

Weert is een stad die de laatste jaren gelukkig hoe langer hoe meer waarde is gaan hechten aan de historie en het culturele erfgoed en ook het industriële erfgoed. Voorbeeld kennen we allemaal.

DUS Weert vindt dat de noodkreet van de 2 oud-medewerkers van Drukkerij Smeets niet onbeantwoord kan en mag blijven. Laten we trots zijn op wat Drukkerij Smeets ons heeft gebracht en inzetten op behoud en onderhoud van dit kunstwerk en in overleg met initiatiefnemers en eigenaren kijken naar een significante plek waar de geschiedenis van dit bedrijf toch nog een stukje zichtbaar blijft.

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait.