Skip to main content

Wat is cultuur mij waard ?

By 25 september 2015september 29th, 2019Archief Column

Door Huub van den Brand

Iedereen heeft daar wel een mening over en terecht, want iedereen heeft ook recht op die mening.

De ruimste betekenis is: alles wat door menselijk handelen is gemaakt, oftewel alles behalve de `ongerepte` natuur.

Een andere omschrijving is de leefstijl van een samenleving; de vorm, inhoud en geestelijke gerichtheid van menselijk handelen.

Zo zijn er nog minstens 25 omschrijvingen van het woord cultuur te verzinnen.

Zodoende doen de meeste mensen wel aan cultuur, zo niet alle mensen.

Echter, velen van ons vragen zich niet bewust af wat cultuur ons waard is, voor wie is die cultuur en wie heeft er het meeste baat bij.

Ik durf gerust te stellen dat, net als muziek, een onderdeel van cultuur, cultuur emotie is. Cultuur is net als een spannend boek. Je blijft gebiologeerd, je blijft er mee bezig.

Maar waarom is een boek spannend? Omdat de schrijver zijn emoties en zijn passie erin heeft gelegd en dat vinden velen van ons wel lekker; op het moment dat je een spannend boek leest krijg je een lekker gevoel, bijna verliefdheid als vlinders in jouw buik. Zo is dat met cultuur ook. En voor dat soort emoties willen wij graag betalen. We denken er niet eens bij na, want dat willen we graag hebben, vanwege het lekkere gevoel erbij.

Cultuur zorgt er dus voor dat mensen zich prettig voelen en wat is er nu leuker dan mensen die zich prettig voelen. Blijdschap alom.

Als we ervoor zorgen dat we met z’n allen dat lekkere gevoel vasthouden, dan zou dat als een olievlek kunnen werken en zouden er meer mensen bereid zijn om voor een ander iets te doen. Burgerparticipatie heet dat tegenwoordig met een mooi woord. Samen werken aan een samenwerking door burgers deelgenoot te maken van jouw plezier, van jouw lekkere gevoel. Daar krijg je veel cultuur voor terug.

Dat is onbetaalbaar! Dat is cultuur mij waard.

En als mensen die de cultuur bij u brengen genieten van wat ze doen en u geniet daar van, dan moet het u wat waard zijn. Ik weet zeker dat het u wat waard is en dan bent u ook bereid om ervoor te betalen, want het geeft u een lekker gevoel.

Dat lekker gevoel zou ik graag met u willen delen bij een van de vele culturele evenementen in ons Weerter land.

Huub van den Brand.