Skip to main content

Veelbelovende kopstukken

By 19 februari 2018september 29th, 2019Archief Column

Door Rob van Dooren

Hendrik, Geert, Frans, Jeroen, Conny, Rolf, Theo, Marie-Michèle, Ad.
Nee, dit zijn niet de voornamen van de Noord-Koreaanse delegatie bij de Olympische Winterspelen. Het zijn ook niet de voornamen van de speelsters en spelers van het Nederlands Korfbalteam. Evenmin zijn het de voornamen van de winnaars van de Knauwelpriees in de Wieërter optocht.

Het zijn de voornamen van de kopstukken van de politieke partijen die mee gaan doen aan de gemeenteraadsverkiezingen in Weert. De oplettende lezer heeft het natuurlijk allang opgemerkt. Deze voornamen geven een ‘goed beeld’ van de kleurrijke samenleving die Weert de afgelopen jaren is geworden.

Het zijn de voornamen van de kopstukken die voorop lopen (of zitten, in hun pop-up verkiezingswinkel) in de stoet politici die u de komende weken tijdens het winkelen gaan ‘verrassen’ met prullaria (vul zelf maar in..), veel beloften en tal van goede bedoelingen. Met als hoogtepunten de presentatie van alle politieke partijen tijdens de Fokpaardendag op 17 maart en een collectieve overwinningsroes op 21 maart. De verkiezingsuitslag is immers altijd beter dan verwacht, minder slecht dan gedacht of precies waarop werd gehoopt. Politici zijn meesters in het verbergen van teleurstellingen en het te uitbundig vieren van succes.

Het zijn de voornamen van de kopstukken waar u het de komende vier jaar mee moet doen in de Weerter politiek. Die samen met hun achterban in raad en college gaan bepalen waar het in Weert naartoe moet de komende jaren. Het zijn de vrouwen en mannen die zich in willen zetten voor het lokale belang in een tijd waarin het geloof in politiek en politici snel afkalft. In een tijd waarin ‘Den Haag’ bol staat van schandalen, intriges en halbe waarheden.

Het is te hopen dat de kopstukken en hun volgelingen u ook nog weten te vinden wanneer de stofwolken van de verkiezingscaravaan zijn opgetrokken en de stemmen zijn geteld. Wanneer het dagelijkse politieke en bestuurlijke leven weer voortkabbelt in het Weertse.

Werk genoeg trouwens. Zoals de openbare ruimte

in Weert die een grote opknapbeurt nodig heeft. De binnenstad die weer tot leven moet worden gewekt. Het onderwijs dat nieuwe impulsen kan gebruiken en last but not least een ambitieus woningbouwprogramma dat in de steigers moet worden gezet en uitgevoerd.

Want, de crisisjaren lijken voorbij. De bomen lijken weer te groeien tot in de hemel en de consumptie stijgt van maand tot maand. Maar reken u niet rijk! De koopkracht stijgt, volgens het Nibud, nauwelijks in 2018. Alle reden om voorzichtig te zijn met het uitgeven van geld en het nemen van risico’s. Ook in het gemeentehuis. Belofte maakt schuld. En juist die schuld moet vroeg of laat worden terugbetaald.

‘We beloven niets en daar houden we ons aan!’ is wellicht niet de beste verkiezingsslogan maar wel de eerlijkste! Het kan verkeren.

-Rob van Dooren-.