Skip to main content

Toekomst Microhalcomplex : THE MOESEL BREXIT !

By 8 februari 2019september 29th, 2019Actueel Nieuws

De Britse regering krijgt op dit moment veel kritiek. Wel besluiten om uit de Europese Unie te stappen maar…. geen plan hoe het verder moet. De Britten wacht een onzekere toekomst. In Weert hebben we intussen ons eigen Brexit akkefietje.

In 2015 besluit de gemeenteraad dat het anders moet met de maatschappelijke voorzieningen op Moesel. Het buurthuis, de Stegel, de Microhal, de Microbar. Allemaal verouderd en te duur. Op de achtergrond speelt mee dat de gemeente flink moet bezuinigen.

Er wordt een deskundig bureau in de arm genomen en er komt een participatiegroep bestaande uit bewoners die erg betrokken zijn bij het wel en wee op Moesel. Het bureau komt met een aantal varianten en met een advies. De participatiegroep gaat hiermee, met veel inzet en enthousiasme, aan de slag. Een broedende kip moet je niet storen. De tijd verstrijkt.

Op het gemeentehuis zitten ze intussen niet stil. Vooruitlopend op de uitkomst van de participatiegroep worden er alvast wat lopende contracten opgezegd in de veronderstelling dat het op Moesel allemaal goed gaat komen. Eind 2018 komt het ‘verlossende’ woord van de participatiegroep: ‘Behoud van het Microhalcomplex vanuit burgerinitiatief is niet haalbaar.’ Ze komen er niet uit. Terug bij af.

De gemeente meldt fluks dat met de uitkomst van de participatiegroep er een nieuwe situatie is ontstaan. Het gemeentebestuur zal zelf op korte termijn een besluit nemen over de toekomstige invulling van het Microhalcomplex. ‘So far, so good’, zouden de Britten zeggen.

Daarbij blijft het niet. Nog in dezelfde week wordt tijdens een bewonersbijeenkomst gemeld dat voor het gemeentebestuur alle opties open zijn. Kortom, we beginnen opnieuw met plannen maken. Als klap op de vuurpijl meldt het gemeentebestuur op 5 februari dat er een nieuw plan (bestuursopdracht) wordt voorbereid voor de herontwikkeling van het Microhalcomplex, het buurthuis en het terrein van de voormalige Zevensprong.

En intussen zijn we vier jaar verder. Wacht de verenigingen en alle andere gebruikers op Moesel een onzekere toekomst en vreest de horeca aldaar een gedwongen vertrek. In 2015 wel besluiten dat het anders moet met de maatschappelijke voorzieningen op Moesel maar ….. geen plan hoe het verder moet. The Moesel Brexit.