Skip to main content

Tijd voor de voorjaarsschoonmaak: Wat kan weg en wat kan anders ?

By 14 maart 2016september 29th, 2019Archief Column

Door Mies van der Loo

Burgers mee laten praten met bestuurders, ambtenaren en raadsleden over visies op burgerparticipatie, gemeenteparticipatie, ambtenaren 3.0 en inhuren van zieners als Jan Rotmans, Wouter Hart, Marije van den Berg. Komt weinig van terecht.

Laat gewoon iedereen vrij om wel of niet mee te doen in de samenleving. Burgers en ambtenaren die echt willen zoeken elkaar wel op, als zij de ruimte krijgen. Maak proeftuintjes voor samenwerken. Oefenstof genoeg in het collegeprogramma; wordt dat ook weer eens gebruikt. Er komt een WPP (Weerter Participatie Prijs). De Raad roept de winnaar uit.

Wijk- en dorpsraden inspraak geven in projecten en budget MijnStraatJouwStraat. Het werkte een aantal jaren.. Gemeente: is routine geworden in geld opmaken; zo mag geen geld meer aan bier en kroketten worden besteed. Een bezuinigingskans ! En die wijk- en dorpsraden zijn helemaal niet democratisch gekozen en zijn extra laag tussen gemeente en burgers. Tis maar hoe je het bekijkt. .

Houd maandelijkse een prijsvraag waarin ter waarde van € 10.000 aan lokale producten en diensten valt te winnen. Hij/zij het met sterkste idee voor IETS nuttigs in de buurt en wijk, wint de prijs. De winnaar is verplicht in een interview op WeertdeGekste-TV te vertellen hoe het geld is besteed.

Gemeenteraadsvergaderingen, commissies, informatieavonden die uren duren. Mensen vervelen zich dood, houden de kop er niet bij, stemmen verkeerd of alleen op wat de partij voor schrijft en niet wat ze zelf willen. De media haken af en beperken zich tot smeuïge verhalen en incidenten. Inwoners zijn al lang geleden massaal afgehaakt.

Elke week een uitzending van De Weertenaar Draait Door, waarin “Mathijs” Heijmans elke wethouder 10 minuten geeft per voorstel. Raadsleden zorgen als sidekick voor verdiepende vragen en kritische noten. Via social media wordt gestemd, waarna de Raad, alles begrepen hebbende, bij meerderheid besluit. Het stemgedrag wordt bijgehouden. Het raadslid dat het meeste stemt in lijn met de inwoners, wordt raadslid van de maand.

Vastgoedmismanagement en wonderbaarlijke bestemmingswijzigingen en grondherwaardering met belastinggeld. Doldrieste en niet uit te leggen plannen met kazernes, horeca vastgoed, theaters, stadhuizen en flitstransacties met grond. Niet meer doen. Het vertrouwen in overheid en politiek is al niet zo best in Weert. Een volkswijsheid zegt: vertrouwen komt te voet en vertrekt te paard. Laten we onze paarden benutten voor hippische doeleinden en niet voor exit van vertrouwen.

Gewoon netjes en transparant besturen en toezien op naleven van de spelregels door de ranchers en de cowboys. Als je het niet snapt de rekenkamer erop zetten. En als je het allemaal niet meer gelooft zijn artikel 12 en de Wet Openbaarheid Bestuur instrumenten om echte problemen aan te pakken.

Wil je lezen of vertellen wat er in Weert zoal gebeurt, ga naar www.hartvoorburgers.nl