Skip to main content

Tegenstroom

By 6 augustus 2017september 29th, 2019Archief Column

Door Rob van Dooren.

Toen ik in 1973 werd aangenomen als belastingambtenaar moest ik al snel in Venlo op cursus. De Maagdenberg, toepasselijke locatie voor 20 mannelijke cursisten die toen allemaal nog vrijgezel waren, was de plek waar het zou gaan gebeuren. De cursusleider had gevoel voor dramatiek en opende de eerste les met de woorden: ‘Heren (niks- genderneutraal-) binnen tien jaar gebruikt de Belastingsdienst geen papier meer. Zelfs de bekende gele post-it blaadjes worden verboden. Jullie gaan allemaal werken op een computer’. Nu, meer dan veertig jaar later, weten we intussen dat deze voorspelling niet is uitgekomen. Papier gebruikt de Belastingdienst nog steeds en de post-itjes zijn alom aanwezig. Wat dacht u van het papieren boek? ‘Bestaat over tien jaar niet meer’, voorspelde mijn boekenboer enkele jaren geleden. De verkoop van papieren boeken stijgt echter nog steeds. Wereldwijd is het papierverbruik nog nooit zo hoog geweest. Kortom het einde van het papieren tijdperk is er niet en komt er niet.

Energieneutraal en duurzaamheid zijn tegenwoordig modewoorden bij uitstek. In 2050 gebruiken we geen gas, geen olie en geen steenkool meer, zo wordt ons voorgehouden. De CV ketel kan naar het museum. Zon en wind gaan ons verlossen van de vervuiling van de aarde. Zelfs de riolering moet eraan geloven. We gaan, per wijk of straat, zelf onze uitwerpselen zuiveren. Wie niet meedoet met deze gekte wordt afgeschilderd als milieubarbaar.

Wat kost het om de energierekening van een gemiddelde bestaande woning een paar tientjes omlaag te krijgen? Dat ligt eraan wat je wil. Een eenvoudig rekensommetje als voorbeeld: Voor dakisolatie, zonnepanelen, hoog isolatieglas, spouwmuurisolatie en vloerisolatie ben je al snel rond de 15.000 euro kwijt. Althans voor mensen die dit kunnen betalen. Volgens deskundigen bespaar je dan rond de 1500 euro per jaar. Morgen doen zou je zeggen. Maar….de CV ketel heb je nog steeds nodig en de energierekening gaat niet naar nul. En vergeet niet dat de levensduur van die investering ook niet eeuwig is. Vroeg of laat moet alles worden vernieuwd. Voor iemand van dertig met een degelijk inkomen, die de komende tien jaar niet wil verhuizen, geen probleem maar voor iemand van vijfenzestig een investering om nog eens goed over na te denken.

Wist u trouwens dat in Denemarken en Duitsland, de koplopers van de vergroening, de stroomprijs veel hoger is dan in ons land! Hoe dat komt? Omdat de opwekkosten van duurzame stroom veel hoger zijn dan die van fossiele stroom. Bovendien moet het stroomnet worden aangepast en is in de toekomst opslag van duurzame stroom nodig. Allemaal extra kosten. U als ‘vergroener’ merkt dat (nog) niet vanwege allerlei subsidieregelingen en ingewikkelde kostenberekeningen. Vroeg of laat worden die subsidies echter afgeschaft en de extra kosten aan u doorberekend

Binnenkort krijgen we in onze straat nieuwe riolering. Een trotse gemeenteman wist te melden dat de levensduur van deze poepbuizen tussen de vijftig en zeventig jaar is. Mijn voorspelling dan maar: In 2050 hebben we, naast energieneutrale gebouwen, nog steeds riolering, een CV ketel, stoken we fossiele brandstoffen, gebruiken papier, lezen de papieren krant en boeken hebben nog steeds ezelsoren. Rob van Dooren.