Skip to main content

Stadswandeling 2026

By 1 juni 2016september 29th, 2019Archief Column

Door Rob van Dooren

Er zou een Chinees hotel met casino komen. Nu staat er een parkeergarage op Centrum Noord. Een opvallend ontwerp in de vorm van een mega E. Via de Stadsbrug lopen we naar de aanlegsteiger bij de tot Havenkantoor en VVV omgebouwde Poort van Limburg. De Gondelier van de Gondeltaxi heet ons welkom.

Langzaam varen we richting de Wilhelminasingel en genieten van de weldadige rust op het water. Eens was hier een druk verkeersknooppunt met veel lawaai. Hotel-restaurant Munten staat er nog steeds in volle glorie. Bij de bibliotheek minderen we vaart. De Boekenboot is de nieuwste aanwinst hier. Die willen we zien. De Boekenboot maakt regelmatig een rondje singels voor een literaire rondvaart.

De volgende halte is het Gemeentehuis. Daar is het een drukte van belang op het water. De boot van burgemeester en wethouders (ze hebben een eigen gondel!) is gezonken. Een voorbode van een ‘gat’ in de begroting?

Bij café het Swaentje passeren we de ‘Bult van Van Eersel’ die de Stationsstraat met de Langstraat verbindt. Hier lag voorheen de ‘Buik van Verheggen’. Nu is er een houten bruggetje in de vorm van een enorme bult. Je vaart er zó onderdoor.

Aan de Emmasingel wordt afgemeerd bij het ‘Jan Tullemans Huis’ om even te verpozen. Hier woonde en werkte de gekende Weerter kunstschilder. Zijn nagedachtenis wordt levend gehouden middels een permante tentoonstelling van zijn werk. Ook is er een gezellig ouderwets café in het pand. Welkom in ’t-Ezelke.

Als we weer in de Gondeltaxi plaatsnemen gaat het richting café de Tramhalt. Hier vindt het jaarlijks kampioenschap Fierljeppen plaats. Iedereen kan meedoen. Hilariteit alom. Dan de Maasstraat. Hier geen kades. De huizen staan écht in het water. Vroeger zou de brandweer zijn uitgerukt om het zaakje droog te pompen. Nu wanen we ons in Venetië. Dit is de Weerter grachtengordel. Hier woont de gegoede burgerij. Het klooster is omgetoverd tot een vijfsterren Engels Aqua Hotel genaamd ‘WeWater’. Iets voor de volgende keer.

Op de Markt eindigt het eerste deel van onze tocht. Tijd voor iets lekkers in het in ere herstelde Vlaaihuis. Via de Korenmarkt en Schoolstraat wandelen we naar de singel en gaan weer aan boord. We naderen de Oelemarkt die is omgedoopt tot Pothaven. De verbinding van dit nieuwe stadshaventje met het Kasteel en Kasteelsgracht is een historisch en technisch hoogstandje.

Ons vaartochtje zit er bijna op. Langs De Hameij naar het Bassin waar de grotere jachten een ligplaats hebben. Geen wonder dat het Bassin in de volksmond ‘Klein Monaco’ wordt genoemd. Vervoer over water is gratis in Weert. Een goede zet van het gemeentebestuur destijds om de grachten in ere te herstellen. De stad vaart er wel bij!

Rob van Dooren

Rob van Dooren

Leave a Reply