Skip to main content

Precariobelasting, verlagen of afschaffen?

By 21 juli 2017september 29th, 2019Actueel Nieuws

Tijdens de laatste raadsvergadering is er unaniem een motie aangenomen om te onderzoeken of de precariobelasting kan worden verlaagd of kan worden afgeschaft. Dit onderzoek moet zich toespitsen op de terrassen en uitstallingen.

Op dit moment is er een gedifferentieerd tarief van toepassing. Het zou goed zijn als er wordt gekeken naar wat zijn de mogelijkheden. Op de ene plaats heb je de mogelijkheid om een groot terras te plaatsen en op andere plekken wordt je echt beperkt door de breedte van de straat of het trottoir. Het mag nooit de bedoeling zijn dat er met 2 maten wordt gemeten.

Sfeer in de stad

Terrassen dragen bij aan de sfeer in de stad en in de wijken en dorpen. Je hoort vaak zeggen ja maar het levert de uitbater ook veel geld op. Blijkbaar vraagt niemand zich af hoeveel de inrichting van een terras kost. Stoelen, tafels, parasols en eventueel windschermen en als kers op de taart nog wat leuke zomerbloeiers of planten (25 tot 30 ) zitplaatsen en voor je het weet hebt je het toch snel over een paar duizend euro. Dat is weliswaar een eenmalig investering maar met enige regelmaat moet er ook worden vervangen. Daarnaast is het tegenwoordig bijna gebruikelijk dat er warmtelampen op het terras hangen en die kosten ook handen vol geld en de stroomkosten moeten ook worden betaald.

Afgeschaft

Op de website van de VNG staat een overzicht van de opbrengsten precariobelasting in Nederland in 2015 per gemeente inzichtelijk. Er zijn gemeenten waar de precariobelasting is afgeschaft. Een paar voorbeelden: Venray, Nederweert, Venlo en Arnhem. De gemeente Weert hoeft het wiel niet uit te vinden en kan te raden gaan bij die gemeenten.

Wat zeker moet gebeuren overleg met de betrokken ondernemers en winkeliers om samen te bekijken wat reëel is.