Skip to main content

In permanente staat van verkiezingen…

By 3 juli 2017september 29th, 2019Archief Column

Door Rob van Dooren

Was het in het verleden gebruikelijk om eenmaal in de vier jaar ter stembus te gaan. Tegenwoordig is dat heel anders. Altijd valt er wel iets of iemand te kiezen. De Tweede Kamer, de Provincie, de Gemeente, Europa, in de wijk of in het dorp en anders wel in de buurt of bij de kanariefokvereniging. Kortom het stempotlood dient altijd ‘griffbereit’te zijn. Als er niets te kiezen valt dan worden we onder het motto ‘iedereen moet meedoen’ gevraagd om te participeren. Participeren is je overal mee bemoeien maar geen verantwoordelijkheid mogen/willen dragen.

Op lentedag 21 maart 2018 kiest Weert een nieuwe gemeenteraad. Oh….zult u zeggen dat is nog lang. Even niet aan denken. Dan heeft u buiten de waard gerekend. De campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen is al begonnen!

De PvdA stond onlangs, met ijscovrouwen, weg te smelten op de hoek Van Berlostraat/Langstraat. Van de VVD ontving ik via een berg andere ongewenste reclame een flyer waarin een aantal wapenfeiten van de afgelopen jaren werd opgesomd. Het CDA doet het anders. Die gaan met de tijd mee. Ze sturen een digitale vragenlijst. Dit onder het motto ‘wij willen weten wat u als burger wil’.

Wat ‘de burger’ wil dat weten we echter allang: 25 graden, strak blauwe lucht, windstil, alleen ‘s-nachts regen en als het even kan de hoofdprijs in de lotto. Daar hebben we geen vragenlijst voor nodig.

Wie zich door de brij van woorden en cijfers in de jaarrekening 2016 van de gemeente Weert worstelt ontdekt dat het met de pecunia in Weert de goede kant op gaat maar dat de veilige financiële haven nog lang niet is bereikt. Dat vergt nog wel enige stuurmanskunst.

Het is daarom opvallend, feitelijk onbegrijpelijk, dat met het uitvoeren van prioriteiten waarvan je de vraag kan stellen of ze wel nodig zijn, gewoon wordt doorgegaan. Om er een paar te noemen: Vier ton extra voor cultuur. Een nieuw tapijtje voor het Bassin dat tijdens de komende kermis aan gort kan worden gereden, rond de miljoen. Voor de eeuwig durende herinrichting van het Stationsplein worden ook weer heel wat centjes gereserveerd.

Onlangs werd bekend dat ‘de gewone man’ geen vertrouwen meer heeft in de politiek en in politici. Veertig procent van de Nederlanders volgt bovendien geen nieuws. Werk aan de winkel. Ook voor onze lokale volksvertegenwoordigers. Zowel in de raadzaal als daarbuiten. Niet door elkaar vliegen af te vangen maar door gezamenlijk te zorgen voor herstel van vertrouwen en (ver)binding met de inwoners van Weert.

-Rob van Dooren-