Skip to main content

Ontborden & Ontborden

By 8 maart 2018september 29th, 2019Archief Column

ontbordenDoor Rob van Dooren

Mensen die zich inzetten voor de lokale politiek verdienen waardering. Het kost veel tijd, levert weinig op en meestal is ‘stank voor dank’ hun deel. Die waardering geldt ook voor de campagne-tijgers die vooruitlopend op de naderende verkiezingen druk in de weer zijn. Terwijl de Russische Beer op bezoek was in Weert gingen deze Tijgers gewoon door met het hangen van verkiezingsborden. Chapeau (petje af).

Nu is er over het hangen van borden wel iets te zeggen. Bij vrijwel elke begrotingsbehandeling wordt er de laatste jaren over gesproken: Weert moet Ontborden. Door het woud aan verkeersborden en alles daaromheen zien verkeersdeelnemers door de bomen het bos niet meer. Ontborden komt de verkeersveiligheid ten goede, daar is iedereen het over eens.

Het is daarom opmerkelijk dat tijdens de verkiezingskoorts de ontbordingsambitie volkomen wordt genegeerd. Overal staren de ‘koppen’ je vragend aan. Bij voorkeur op de drukste kruispunten, waar je als weggebruiker toch echt wat anders aan je hoofd hebt om veilig van A naar B te komen.

Heeft het hangen van verkiezingsborden effect? Uit gemeentelijke enquêtes blijkt steevast dat de naamsbekendheid van de lokale milieustraat vele malen groter is dan de naamsbekendheid van lokale politici. Vanuit dat gegeven is het dus slimmer om de borden in de buurt van de milieustraat te hangen in plaats van op drukke kruispunten. Met als bijkomend voordeel dat het goedje op 22 maart snel is opgeruimd.

De vraag blijft natuurlijk of in deze tijd van digitalisering en social media het hangen van borden nog zin heeft. Denken al die partijen echt dat het hangen van borden extra stemmen oplevert? Of is hier sprake van traditie en folklore te vergelijken met zaklopen en koekhappen?

Zoals zo vaak zijn de Belgen ons ook op het gebied van het hangen van verkiezingsborden weer voor. Daar is, volgens enkele politieke partijen, uit wetenschappelijk onderzoek gebleken dat het hangen van verkiezingsborden volkomen zinloos is (sorry campagne-tijgers). Het levert geen extra stemmen op en is bovendien landschapsvervuilend.

Tijd voor bezinning. Het hangen van verkiezingsborden past bij de vrijheid van meningsuiting. Stoppen met het hangen van die borden is beter voor de verkeersveiligheid en beter voor het milieu. Bovendien zijn er, zoals gezegd, tegenwoordig veel andere manieren om je boodschap de wereld in te slingeren.

Stoppen dus! Maar voor het zover is. Nog één keer dan: De verkiezing van het beste verkiezingsbord 2018. Inzenden naar mijn mailadres. De uitslag wordt op 22 maart gepubliceerd.

Rob van Dooren.