Skip to main content

‘Mieren’

By 12 december 2016september 29th, 2019Archief Column

Door Huub van den Brand

Mieren zijn de talrijkste en invloedrijkste insecten op aarde. Samenwerking verklaart hun succes, zegt Edward O. Wilson die al meer dan zestig jaar mieren bestudeert.

Waarom kunnen mieren dan wel samenwerken en mensen vaak niet?
U zult meteen zeggen, mieren hebben geen hersenen zoals de mens.
Dat is juist. En bovendien, als een mier geboren wordt, weet hij meteen wat hij in zijn leven moet doen. Werkmier, soldaat etc.

Beïnvloedbaar

Elke mier in de kolonie weet wat hij doet, en hoe hij dat doet. Maar waarom ze iets doen? Daar hebben ze geen idee van. Een mens weet dat nog niet als hij geboren wordt. Een mens moet dat leren in de loop van zijn leven. Eerst communiceren met geluiden en de ogen. Later pas met praten en signalen. En de mens is beïnvloedbaar, de mier niet.

Maar alles bij de mier is logisch. De mier doet altijd precies wat van hem verlangd wordt. De mens niet. Ik wil daar mee niet zeggen dat de mens moet doen wat van hem verlangd wordt, maar het zou wel een heel eind helpen. Een mier heeft geen eigen mening, mensen wel. Daar zit het verschil al. De mieren communiceren op een geheel eigen wijze en het werkt altijd. Dat betekent dus dat mieren zeer goed kunnen communiceren. Waarom kan de mens dat niet? Waarom kunnen mieren wel goed luisteren en doen mensen dat niet?

Luisteren

Wij kunnen volgens mij net zo veel bereiken als mieren door beter naar elkaar te luisteren of in de politiek, luisteren naar wat de bewoners echt te zeggen hebben en niet alleen luisteren, maar ook communiceren, zodat iedereen begrijpt wat er van hem of haar verlangd wordt. Mieren vragen zich niet af waarom, want ze weten dat al bij geboorte. Mensen moeten leren communiceren en begin dan de communicatie met het ‘waarom’, en werk van daar uit via het ‘hoe’ naar het ‘wat’. Dan kom je terecht bij de bedoeling.

We zijn vergeten wat onze kracht is: werken als een team en denken in geheel.

Elk mens is uniek, benut kwaliteiten; dat doen mieren namelijk ook.

Huub van den Brand

Leave a Reply