Skip to main content

Kermisperikelen

By 19 juli 2018september 29th, 2019Archief Column

Door Peter Ramaekers

Kermis 2018 in Weert. De prijzen worden verhoogd.
Maar dan heb je ook wat ….

Uitgangspunt was altijd: De kermis moet toegankelijk zijn voor iedereen; ook voor de mensen met een kleine of smalle portemonnee. Is dat nog het geval??

In de goede oude tijd toen mijn kinderen nog onder begeleiding van pa en ma de kermis frequenteerden was dit ook ons devies! Maar helaas, tijden veranderen.

Wij geloofden toen ook nog in een ander sprookje: ‘Rondom de kermis is het natuurlijk gratis parkeren op speciale goed bereikbare parkeerterreinen op loopafstand van de attracties’. In Weert? Dit is helaas een sprookje gebleven…. . Het verdienmodel van de gemeentelijke organisatie (of van Q-Park) is op dat punt niet aangepast, en in tegenstelling tot sommige sprookjes geloven we er ook niet in dat dit ooit zal gebeuren. Ook je fiets parkeren is nooit eenvoudig, kwijtraken daarentegen wel.

Terug naar de prijzen:

De gemeente Weert heeft zich bij de onderhandeling met de eigenaars van attracties blijkbaar zeer verbindend opgesteld (conform hun recent uitgebrachte nota ‘Weert koerst op verbinding’) met als resultaat dat zij een hogere toegangsprijs voor een aantal van hen zal accepteren, in naam van de bezoekers, maar zo werkt dat nu eenmaal in een democratisch bestel. Dit omdat anders niet gegarandeerd zou zijn dat de kwaliteit ten opzichte van vorige jaren gelijk zou blijven (!). En natuurlijk worden de zielenpieten al jaren met stijgende kosten geconfronteerd (niet overigens in rekening gebracht door de gemeente Weert die standplaats en water/elektra om niet ter beschikking stelt is mij verzekerd). Laten we het omkeren: de exploitanten zouden geld moeten bijleggen voor de eer om hun attractie te mogen aanbieden op de tweede grootste en zeker de gezelligste kermis van Nederland…. . Waar praten we over: attracties die vorig jaar een ritprijs van € 1,20 of € 1,50 hanteerden, kosten dit jaar respectievelijk € 1,50 en € 1,80. De ritprijs voor het ‘grootvermaak’ stijgt van € 2,00 naar € 2,50 en van ‘buitengewoon vermaak’ van maximaal € 4,00 naar maximaal € 4,50. Ook met deze nieuwe prijzen is Kermis Weert trouwens nog steeds relatief goedkoop als je een vergelijking maakt met andere kermissen. Laten we eerlijk zijn. Maar een gemiddeld gezin met kinderen moet wel in de orde van 100 Euro opzij leggen….

Let wel: de detailhandelaars waar ik inkoop (bakker, slager, groentehandel) delen mij desgevraagd al jaren mede dat hun omzet in de maand voor de kermis aanzienlijk daalt. De mensen met toch al een smalle beurs houden deze dus zo veel mogelijk gesloten als voorschot op de kermis. Alleen de grootgrutters schijnen er weinig van te merken. Maar daar wordt massaal alcohol ingeslagen.

Niet getreurd: op https://www.kermisplezier.nl/kermis/weert zijn kortingsbonnen te downloaden. Staat op de genoemde site. Ik vind er echter alleen maar een kortingsbon voor suikerspin. Onze tandarts had al aangemoedigd daar gebruik van te gaan maken …. . Ook zijn verdienmodel staat blijkbaar op de tocht.

Een ander doekje voor het bloeden: Tijdens de kermis worden tal van leuke acties georganiseerd. Zelfs voordat de kermis begonnen is maak je al kans op leuke prijzen. Vele daarvan belanden na korte tijd in de prullenbak of nog liever op de grond als afvalplastic, net zoals de prijsjes bij loterij- en touwtrekattracties. Weert, de groenste gemeente van ….. ?

Je gaat je bij al het gekrakeel over de prijzen nog afvragen: is de kermis nog wel van Weert? We hebben in Weert al import genoeg gehad, om te beginnen de graaf van Horne die in de recente musical wel in het Weerts zong, maar dat is toch echt geschiedvervalsing. Hij sprak het niet, is mij door een van de ruim 35 Weerterlogen ingefluisterd – en zij zullen het weten. Hij kon niet tegenhouden dat de Beeldenstorm (met een hoofdletter) naar Weert kwam, en dat was vergeleken met de kermis aanmerkelijk minder prettig. De graaf ligt wellicht wel in Weert begraven, maar of deze import meer toeristen zou opleveren?

Waarom geen kraampjes met Weerter vlaai op de kermis, in plaats van de gebruikelijke vis en worsten (alle zijn import….)? De lokale bakkers, waarvan er vroeger vele in de binnenstad te vinden waren, zijn tijdens de kermis ontoegankelijk – zo is mij ingefluisterd door ervaringsdeskundigen. En dat geldt ook voor de overige ondernemers – de binnenstad gaat een hele week ‘op slot’, ook tijdens opbouw en afbraak van de attracties.

Ja, tijden veranderen en daarmee ook Weert: ondanks hun vasthouden aan de historie gaan bestuurders toch mee in de vaart der volkeren. En wij dienen ons aan te passen!