Skip to main content

Kennis is macht, kennis delen is kracht

By 31 maart 2018september 29th, 2019Archief Column

Door Huub van den Brand

Als je droomt van het veroveren van de harten van de bewoners van jouw stad en je je agenda vult met ontmoedigende projecten, is het vaak nodig om jezelf uit te rusten met een grote mok koffie en met de juiste mensen. Elk succesvol project, groot of klein, heeft één ding in zijn kern: effectieve samenwerking, en je kunt dit bereiken met kennisuitwisseling. Dat zou zo maar kunnen gelden voor de huidige politiek in Weert.
We moeten ervoor zorgen dat er zoiets als “kennisverlies” gaat ontstaan, want anders lopen we mank en zijn we dus benadeeld. Zeker, sommige expertkennis kan verouderd zijn of niet relevant tegen de tijd dat zijn bezitters in aanmerking komen voor pensionering, maar niet de vaardigheden, knowhow en capaciteiten die ten grondslag liggen aan kritieke operaties – zowel routinematig als innovatief. Organisaties zoals de gemeente kunnen het zich niet veroorloven om deze diepe verworven kennis kwijt te raken.

De vraag is niet of de mensen over de juiste vaardigheden beschikken; het is of ze het potentieel hebben om nieuwe te leren. Het hebben van een vaste set van vaardigheden is wat je bekwaam maakt op een specifiek gebied – maar groei betekent continue ontwikkeling. Ze zeggen dat je van iedereen in je leven iets kunt leren. Zorg ervoor dat je het echt doet.

Kennis delen verhoogt de productiviteit van het team. Je kunt sneller en slimmer werken, omdat je gemakkelijker toegang krijgt tot de interne middelen en expertise binnen de organisatie. Projecten worden niet uitgesteld, mensen krijgen steeds de informatie die ze nodig hebben om hun werk te doen.

Wanneer werknemers, teams en leiders ideeën en middelen met elkaar delen, wordt het gevoel dat ze een gemeenschappelijk doel nastreven authentiek. Het gevoel onderdeel te zijn van een functioneel en samenwerkend team, stimuleert enthousiasme en stelt iedereen in staat om kennis uit te wisselen. Door een omgeving te creëren waarin mensen het gevoel hebben dat hun kennis een verschil maakt, zullen ze duidelijk zien hoe hun werk past in de grotere missie van de organisatie. Werken zonder doel is helemaal geen werk.

Samen opteren voor één gezamenlijk plan.