Skip to main content

Ja, ik wil …. maar dan

By 25 januari 2018september 29th, 2019Archief Column

Door Rob van Dooren

Mijn CV ketel heeft het begeven. Het beestje is vijftien jaar oud. Ik bel mijn CV-man vooreen nieuwe. Die komt meteen want ‘ketels hangen’ willen ze wel. ‘Ik wil een elektrische ketel dat is beter voor het milieu’, vertel ik de man terwijl hij de ketel inspecteert. Hij kijkt me meewarig aan.’Bende gek geworre, witte wel wa da kost?’, pareert hij. Mijn CV-man is een Brabander en we kennen elkaar al wat langer. ‘Ja maar, in ‘Den Haag’ zeggen ze dat we van het gas af moeten,’ probeer ik opnieuw. Mijn CV-man reageert als door een wesp gestoken.

‘In ‘Den Haag’ zijn ze ook gek geworre! Die zijn losgezongen van de realiteit. Wie gaat al die ketels vervangen? En die gasfornuizen? Daar hebben we helemaal geen mensen voor. En wie gaat dat betalen? De gewone man heeft daar sowieso geen geld voor en de rijke stinkerds interesseert het klimaat geen moer. Zal ik oe eens wa vertelle. Als jouw wangen allang zijn afgevallen stoken wij nog steeds op gas. Nederland is weer eens het braafste jongetje van de klas. Ge moet ’t mondiáááál bekijken’. Hij staart me triomfantelijk aan.

 • ”Ge moet ’t mondiaal bekijken”. Ik besluit zijn raad op te volgen en zoek op internet:
  Hernieuwbare energie (wind-zon) levert thans één procent van alle energie die de mensheid nodig heeft.
 • International Energy Agency stelt dat tegen 2040 hooguit 2,4 procent van de benodigde energie bestaat uit hernieuwbare energie.
  Overschakelen op volledige hernieuwbare energie is de komende decennia onbetaalbaar.
 • Fossiele en nucleaire brandstof blijft nodig om de levering van energie te kunnen garanderen.
 • China wil in de toekomst dé energieleverancier worden voor Europa. Hoezo energie onafhankelijk.
 • Het naleven van het klimaatakkoord van Parijs in 2015 kost 100 biljoen euro.
 • Voor hergebruik van afgeschreven windmolens en zonnepanelen is nog geen oplossing gevonden.
 • Duitsland gaat haar klimaatdoelstelling, minus 40 procent CO2 uitstoot in 2020, niet halen.
 • De transitie van fossiele naar duurzame energie wordt wereldwijd betaald door de laagste inkomens.

Nu weet ik ook wel dat je niet alles moet geloven wat op internet staat en wat ‘Den Haag’ zegt geloof ik allang niet meer. Zou mijn CV-man dan toch gelijk hebben met zijn kijk op de energietransitie? Dat de opwarming van de aarde een mondiaal probleem is. Dat de oplossing niet een kwestie van vandaag of morgen is maar een zaak van lange termijn. Dat je ambitieus én realistisch moet zijn in de zoektocht naar oplossingen. Dat je als Nederland best voorop mag lopen in het nemen van maatregelen maar dan niet als braafste jongetje van de klas maar als slimste jongetje. Dat je balans moet zoeken in tijd, in kosten en in baten. Alleen zo krijg je en houd je draagvlak bij de bevolking.

Ja, ik wil…. van het gas, maar dan….wel mondiáááál’. Met dank aan mijn CV-man. Rob van Dooren.