Skip to main content

Hoezo, Weert loopt leeg?

By 8 maart 2016september 29th, 2019Archief Column

Door Huub van den Brand

We horen de laatste tijd met de regelmaat van een klok, dat er weer een winkel in Weert leeg komt te staan omdat het bedrijf failliet is.

Wij oordelen dan al snel, alweer een winkel leeg, waar eindigt dat en vervolgens zeggen we dat er al veel winkels in Weert leeg staan. Op zich is dat ook wel zo, want slechte dingen vallen ons mensen al snel op. Goede dingen zien wij minder, omdat we dat de normaalste zaak van de wereld vinden. Is dat wel zo?

Maar als je nu door de straten van Weert loopt met een andere kijk op de dingen, dan moet u het toch ook opvallen, dat er in Weert best wel veel mooie dingen te zien zijn. Tenslotte is het percentage winkels dat in Weert leeg staat slechts 23% en dus is 77% wel bezet. Anders denken heet dat. Besef dan dat het met het merendeel van de winkels best wel goed gaat. Onlangs liep ik met vrienden uit de buurt van Amsterdam door Weert en zij vonden het hier echt heel gezellig. En die opmerking viel mij op. Ik vroeg toen, waarom vinden jullie dat zo? Nou zeiden ze, al die kleine winkeltjes, boetiekjes en terrasjes zien er allemaal zo gezellig uit, dat we het hier leuk vinden. Gezellige variatie. Dat vind je bij ons niet. Zo hadden we het nog niet bekeken. Ik ben er over na gaan denken en kom tot de conclusie, dat als je er naar kijkt zoals deze mensen, het in Weert best wel gezellig is.

Ook als je b.v. naar een leegstaande winkel kijkt en je kijkt dan meteen naar boven, dan zie je al die mooie gevels en bedenk je dan, dat we trots mogen zijn op al die mooie dingen in Weert. Laten we dat vooral zo houden. Ook de eigenaren van de leegstaande panden zouden de etalages wat gezelliger kunnen maken. Er zijn genoeg amateur kunstenaars die hun werken daar zouden kunnen exposeren zodat die panden ook gezelliger worden en anders moet de overheid het bestemmingsplan maar tijdelijk wijzigen. Sneller veranderen in sneller veranderende tijden.

Dus mensen, kijk of en toe ook eens naar boven en kijk goed naar de mooie dingen die we nog wel in Weert hebben en naar al die mensen in winkeltjes, boetiekjes en terrasjes, die het in Weert gezellig maken. U zult merken, dat op zich is al best leuk.

Huub van den Brand – 8 maart 2016