Skip to main content

Gemeente-participatie, Burgerparticipatie. Hoe zit dat nou ?

By 13 september 2015september 29th, 2019Archief Column

Door Mies van der Loo

Iedere inwoner van Weert doet ertoe en doet mee in de Weerter gemeenschap. Elkaar goeiedag zeggen, boodschappen doen voor je buurman, een zieke bezoeken, even op de kinderen letten, jeugdleider bij de voetbalclub, verhaaltjes vertellen op school, vergaderen voor de gemeenteraad, je stoep schoon houden, de hond netjes uitlaten. Allemaal burgerparticipatie.

Maar…. nu heeft ons gemeentebestuur participatie ook ontdekt. De gemeente heeft op blz. 6 in Kiezen met Visie de “Overheidsparticipatietrap” zelf uitgewerkt. En in de begroting 2016 op blz. 21 is dat verwoord in fraaie prioriteiten. We krijgen Lefbudget om creatieve mensen binnen de stadspoort te houden en tevens Urban Culture bevorderen om jongeren de stadspoort in te lokken. Er komen creatieve broedplaatsen voor ZZP-ers; dan is het echt lente. En wijkvisies en innovatiebudgetten in de 3D’s; of was het K3 of 3 J’s ? En tot slot komt er ook nog een fonds voor burgerinitiatieven.

Kortom het gemeentebestuur is druk geweest. Maar alle gekheid op een stokje, er staat nergens wat de inwoners te doen staat. De tegenprestatie of de Burgerparticipatietrap is helemaal niet uitgewerkt. Het is dus maar een halve trap. Gevaarlijk ! Vreemd dat de gemeenteraad niet collectief op de banken staat en een bekwaam timmerbedrijf de trap af laat maken. Of verwachten onze volksvertegenwoordigers dat de geschatte 49.929 Weerter inwoners in 2016 (48.929 + 1000 frisse nieuwe burgers) dat zelf wel uitwerken ? .

Maar alles komt goed als er ergens in 2016 de Visie op burgerparticipatie het licht ziet. En als de ambtenaar 3.0 uit de FLOW komt, want die kan de nieuwe participatietrap met de burger beklimmen. En als de burgerkracht ineens ontstaat om de enorme bezuinigingen in de sport- en buurtaccommodaties op te vangen.

Dan móet de burger wel klimmen om boven te komen. Kortom als de burger 3.0 op staat en het heft in eigen handen neemt en zelf het 2e deel van de trap timmert, dan komt het allemaal goed !!

Wie wil weten hoe het echt zit en een begin wil maken : 10-weetjes-over-betekenisvolle-participatie

Mies van der Loo