Skip to main content

Geluksgevoel

By 1 oktober 2016september 29th, 2019Archief Column

Door Huub van den Brand

piano01Muziek kan je zo diep raken dat je een moment van euforie beleeft. Wat jou dat diepe geluksgevoel geeft, hangt van jouw smaak af: sommige mensen worden helemaal warm van klassieke miniaturen, anderen beginnen te stralen als ze een nummer van André Hazes horen. Wat jouw voorkeur ook heeft, één ding staat vast: muziek beroert je hart.
Iedereen kan leren genieten van muziek. Je moet wel naar een vorm zoeken die bij je past. Als je gelukkig wordt van André Rieu, dan moet je dat niet opgeven omdat een ander zijn muziek waardeloos vindt.

Laat ik dat nou eens doortrekken naar de politiek.
Ook politiek kan je zo diep raken dat je een moment van euforie beleeft, positief maar ook negatief. Helaas zijn het vaak momenten van negatieve euforie. Waarom eigenlijk? Kijk muziek is gewoon puur zonder kanttekeningen, zonder bemoeienissen van buitenaf, zonder vragen. Muziek wordt eensgezind gebracht. Muziek is ook heel open en voor iedereen toegankelijk.

Muziek heeft interactie met het sociaal bewustzijn. Tegelijkertijd vormt muziek het sociale bewustzijn. De ware, grote, goede muziek heeft een fundamentele sociale verplichting om het menselijk bewustzijn te verbeteren en hierdoor sociale verbeteringen te brengen. Muziek helpt mensen om kritisch na te denken. Je kunt er ook heel rustig van worden.

Als we dat zouden kunnen doortrekken naar de politiek?

Als politieke ideeën nou eens eensgezind gebracht en beleefd zouden worden?
Politiek heeft interactie met het sociaal bewustzijn.
Muziek is een samenwerking van allerlei verschillende noten. Soms komen er zelfs dissonanten zoals in de samenleving voor. In de muziek zijn er altijd oplossingen. Mooi toch. Dat zou in de politiek ook moeten. Samenwerking van noten in de muziek, samenwerking van mensen in de politiek om te komen tot de ultieme compositie. Waarom gebeurt dat in de muziek wel en in de politiek vaak niet? Dat laatste komt doordat er verschillende partijen hun zegje mogen zeggen. Zo is dat nu eenmaal geregeld in Nederland. Maar als mensen vanuit hun hart, hun muziek, politiek zouden bedrijven, dan hebben ze die partijen niet nodig. Dan kunnen ze zich verzamelen om te komen tot de ultieme compositie. En misschien wel dat geluksgevoel. Dan voelen mensen zich goed, geen stress, alleen maar gelukkig. Vrije politiek. Wellicht Utopia, net als dat Tv-programma. Daar zouden ze eens wat meer muziek mogen maken in plaats van op elkaar afgeven. Dan kunnen ze werken aan die ultieme compositie, of is het toch Utopia? Ik stel voor dat we wat meer muziek in de politiek brengen. Dat helpt mensen om meer ontspannen na te denken. Gelukkig gebeurt dat al maar het zou meer kunnen zijn.

Het is ook algemeen bekend dat naar mate je ouder wordt, er gebreken of ongemakkelijkheden kunnen ontstaan, waardoor iemand zich dan minder prettig voelt. Het is ook algemeen bekend, dat wanneer iemand zich gelukkig voelt, de ongemakkelijkheden dragelijker worden. Dus investeer in die mensen, geef ze wat meer gemeentemuziek, zodat ze gelukkiger worden om uiteindelijk voor minder kosten te staan. Dat lijkt me een leuke opdracht voor de gemeentelijke instellingen. Streven naar een zo goed mogelijk geluksgevoel.

mini-Huub vrije tijds1
Huub van den Brand – 10 oktober 2016

Leave a Reply