Skip to main content

Eindhoven ‘Zonneboilerstad’.

By 1 september 2016september 29th, 2019Archief Column

Door Rob van Dooren

‘Eindhoven Zonneboilerstad’.
Een paar jaar geleden zag je ze regelmatig aan de invalswegen van Eindhoven. Bordjes met de tekst ‘Eindhoven Zonneboilerstad’. Eindhoven behoort tot slimste regio’s ter wereld en er vinden in Eindhoven tal van innovaties plaats. De slogan ‘Eindhoven Zonneboilerstad’dekt echter geenszins de lading van wat er in Eindhoven allemaal gebeurt op het gebied van energie en duurzaamheid.

‘Weert Sportstad’.
Dat is andere koek! Stelt u zich eens voor: Een sportcentrum met sporthotel en topsporthallen. In- en outdoor tennisbanen. Voetbalvelden en een atletiekbaan. Een school voor mbo met faciliteiten voor sporters. Een gezondheidscentrum. Sauna’s en een beautycentrum. En natuurlijk een grandcafé met sterrenrestaurant. Alles van hoogwaardige kwaliteit. Daarbij nog een woonzorgcomplex gebaseerd op de nieuwste inzichten op het gebied van ouderenzorg.

Er was rond 2000 in Weert niet zo veel voorstellingsvermogen voor nodig om die ontwikkeling te voorzien. Sterker nog. De plannen waren klaar, en dat niet alleen! Er was geld en er waren investeerders. Kortom, het Educatief Cultureel Sportcentrum St. Theunis (tegenwoordig Weert-West) zou de lading gaan dekken en Weert op de kaart zetten als ‘Weert Sportstad’. ‘Zou’, want het feestje ging niet door. De gemeenteraad stak daar begin 2003 een stokje voor. Te grootschalig, was het oordeel van de Raad. Het -Plan Gordijn- zo genoemd in de volksmond, stierf een stille dood nog voordat het tot leven was gewekt.

‘Weert Paardenstad, deel 1’.
Het eerste hoofdstuk van ‘Weert Paardenstad’ wordt enkele jaren later geschreven. Het gebied rond de Nelissenhofweg is voorbestemd om een belangrijke plaats in te nemen op het gebied van de paardensport. Er wordt gerept van een innovatief centrum op het gebied van training en zorg voor paarden. Iedereen blij. Goed voor Weert als paardenstad en goed voor de werkgelegenheid. De gemeente organiseert een Paardensymposium en de gemeenteraad stelt een paar ton beschikbaar om ‘Weert Paardenstad’ van de grond te krijgen. Daarna wordt het stil. Geen lading en geen vlag om de lading te dekken.

‘Weert Paardenstad, deel 2’.
Deel twee van ‘Weert Paardenstad’ wordt op dit moment geschreven met het initiatief voor de vestiging van een paardenhouderij aan de Nelissenhofweg. (Bijna) iedereen blij. Goed voor Weert, goed voor de regio. Ook goed voor de Provincie want die heeft Weert tenslotte benoemd tot ‘hotspot’ voor de paardensport. Vaart met deze plannen de Zilvervloot Weert binnen of is er sprake van een Paard van Troje? De toekomst zal leren of de vlag de lading gaat dekken.

‘Weert BBKK Stad’.
Of toch maar gaan voor Weert als BBKK Stad (Boerenbal, Braderie, Kermis, Karnaval).
Wat minder ambitieus maar de vlag dekt wel de lading.

Rob van Dooren

Rob van Dooren

Leave a Reply