Skip to main content

Een verward mens

By 7 september 2015september 29th, 2019Archief Column

Door Hans Marechal

Ik raak vaak verward de laatste tijd. Of verbaasd, of verwonderd! Maakt niet uit, er ontstaan situaties rondom mij heen die verwarrend zijn, voor mij. (misschien ook voor u?) Bijvoorbeeld in het verkeer.

Ik heb heel lang geleden, in 1976 mijn rijbewijs gehaald. Ok, dat was vroeger, zouden mijn kinderen zeggen. Maar toch! Het werd mij duidelijk gemaakt dat er verkeersregels waren waar je rekening mee moest houden, anders ging het fout. Die regels werden door iedereen gerespecteerd en een ieder hield zich eraan. De politie lette erop en je kreeg een boete als je er niet aan hield.

Je reed normaal rechts op de autosnelweg, reed niet door rood licht, zat niet dicht op je voorganger en ook zo’n belangrijke afspraak: Invoegen op de autoweg deed je door de volle invoegstrook te gebruiken en tegelijkertijd voerde je je snelheid zo op dat je vloeiend kon invoegen. Helder!

Ik verbaas me iedere dag hoe we deze regels en afspraken met elkaar negeren. We rijden op de autoweg steevast links, ondanks de zee aan ruimte rechts! Meestal doen we dat met een snelheid dat het een tijdje duurt voordat je de auto hebt ingehaald voor je, want dat is de reden om links te rijden. Ergerlijk wordt het voor mij als de auto achter mij, me rechts gaat inhalen (ook een afspraak dat we dat niet doen!). Hij of zij zal zich wel ergeren dat ik zolang links blijf rijden, maar ik wil mijn voorganger voorbij en weiger rechts in te halen omdat dit niet mag! Uiteindelijk weet degene die mij en mijn voorganger(s) rechts heeft ingehaald met gevaar voor iedereen weer links in te voegen, want anders knalt hij op het voertuig die we met zijn allen proberen in te halen. Gevolg is dat je geconfronteerd wordt met piepende remmen, met dat weer als gevolg dat je bijna stilstaat en lijdzaam moet toezien dat nog meer auto’s je rechts inhalen, smalend kijken naar deze ongelukkige!

Nog zo’n verwondering van mij. Het gebruik van de smart Phone in de auto. Ik ben er op gaan letten en je gelooft echt niet wat je ziet. Heel veel mensen (vaak jonge vrouwen en vrachtwagenchauffeurs trouwens!) zitten te facebooken of whatsappen of emaillen. Uiteraard levensgevaarlijk, maar ja, wie let erop?

Als ik door ga, snapt u waarom ik zo verward ben. Het is normaal dat je door rood rijdt, met je auto of fiets, maakt niet uit. Hand uitsteken voor fietsers is zo 1976. Verlichting voeren idem! Heel normaal dat je geen voorrang krijgt als jij van rechts komt. Heel normaal om direct de autoweg op te rijden en zo snel mogelijk naar de linker weghelft te rijden. De smart Phone gebruiken op of in je voertuig is in, je doet mee of niet! En er zijn nog veel meer verwarrende gebeurtenissen, teveel voor hier.

Waar is het fout gegaan? Moet hier de politiek of de politie iets aan doen? Wat dan? Moeten wij er iets aan doen?

Wie helpt mij uit deze verwarring?

Hans Marechal