Skip to main content

Een Ballade van Onmacht (sluiting Microbar & Stegel op Moesel)

By 28 augustus 2019september 29th, 2019Actueel Nieuws

Gisteren (27 augustus) werd bekend dat de uitbaters van de Microbar en Stegel de handdoek in de ring gooien. Ze stoppen ermee. De jarenlange onzekerheid over het voortbestaan van hun bedrijf eist zijn tol. Lichamelijk en geestelijk. Daarmee verdwijnt hun kostwinning en gaat een met veel liefde voor het vak opgebouwd horecabedrijf ter ziele.

Hoe heeft het zover kunnen komen? In 2015 concludeert een onderzoeksbureau dat er in Weert Zuid voldoende maatschappelijke voorzieningen zijn. Daarop wordt er, met medewerking van de politiek, een participatiegroep opgericht die gaat onderzoeken of het Microhalcomplex behouden kan worden als multifunctionele accommodatie. Eind 2018 blijkt dat dit niet haalbaar is.

Daarop besluit de raad dat het college van burgemeester en wethouders de opdracht krijgt om een aantal varianten te onderzoeken naar de invulling en herschikking van de maatschappelijke accommodaties op Moesel. Dit is inclusief een visie op de invulling van de gemeentelijke eigendommen aldaar. Midden 2020 moet het onderzoek klaar zijn. En dan? Dat staat in de sterren want uitvoering van de uitverkoren variant maakt geen onderdeel uit van de opdracht.

Al die tijd wachten de uitbaters van Microbar en Stegel op duidelijkheid. Zijn zelfs bereid om zelf te investeren want de gemeente laat de boel verpauperen. Zegt de gemeente de huur van de Stegel op maar meldt tegelijk dat alle opties nog open zijn. Meer en meer wordt duidelijk dat het Microhalcomplex een sterfhuis is.

En al die tijd is één ding de afgelopen jaren wél duidelijk gebleken: Microbar en Stegel voorzien in een behoefte als buurtcafé met zaaltje op die plek. Met het besluit van de uitbaters om te stoppen met de exploitatie van Microbar en Stegel is het slotakkoord geschreven. Terwijl op het gemeentehuis wordt gewerkt aan het ‘zoveelste’ onderzoek komt er een tragisch einde aan een voorziening die de wijk Moesel node zal missen. Dat mag ook de politiek zich aanrekenen.

Rob van Dooren