Skip to main content

DUS Weert stelde vragen over het ophalen van parkeer-kraskaarten

Bewoner of bedrijven in een zone waar vergunningparkeren geldt kunnen zogenaamde kraskaarten kopen om bezoekers te laten parkeren in die specifieke zone.

Tijdens de Coronatijd komt het voor dat oudere bewoners hun kinderen erop uit sturen om voor hen deze kraskaarten te gaan kopen. Dat werkte niet altijd even goed omdat het beleid van de gemeente over het verstrekken van deze kaarten blijkbaar niet eenduidig was. Bij het ophalen van kraskaarten zorgde dit regelmatig voor verwarrende situaties.

  • Moet men deze kaarten met legitimatiebewijs persoonlijk ophalen?
  • Mag een ander deze ophalen maar met het legitimatiebewijs van de betreffende bewoner?
  • Mag een ander deze ophalen met een getekende verklaring plus het legitimatiebewijs van de betreffende bewoner?

Raadslid Conny Beenders van DUS Weert stelde hierover vragen en wilde weten wat nu precies de regels zijn voor het ophalen van deze kraskaarten en op welke manier de gemeente dit duidelijk zal gaan communiceren naar de bewoners.

De gemeente liet hierop het volgende weten:

  1. Op 22 oktober verscheen een nieuwsbericht over het ophalen van de kraskaarten door iemand anders. Dit bericht kan men lezen op de gemeentelijke website en zal binnenkort ook nog op de Facebook pagina van de gemeente Weert worden geplaatst.
  2. Tevens wordt deze informatie toegevoegd aan de website van de gemeente bij het onderwerp “parkeervergunningen”.

Hoe gaat het nu in zijn werk?

  • Het is dus mogelijk kraskaarten te laten ophalen door een familielid, vriend of buurtbewoner.
  • Men moet zich dan wel legitimeren en (een kopie van) het identiteitsbewijs (paspoort of ID-kaart) van de aanvrager te laten zien.
  • Een getekende verklaring is dus niet noodzakelijk.

De medewerkers bij de Servicebalie zijn nogmaals geattendeerd op deze regel om misverstanden bij het ophalen van kraskaarten te voorkomen.