Skip to main content

Dialoogavond DUS Weert op 9 februari

By 30 januari 2017april 24th, 2017Broedplaats

De recente dialoogavond van DUS Weert vond plaats op 9 februari in de huiskamer van Theater de Huiskamer te Weert, Sint Raphaëlpad. De avond eindigde om 22 uur.

Het onderwerp deze avond was: BASISINKOMEN

Al of niet invoeren van een basisinkomen voor iedereen? De discussie daarover loopt al heel lang (zelfs in de achttiende eeuw werd er al over nagedacht!), maar is actueler geworden omdat verschillende gemeenten het initiatief genomen hebben om er mee te gaan experimenteren. Deze gemeenten willen vragen aan bod laten komen rond voorwaarden om in aanmerking te komen, verplichtingen, hoogte van de uitkering en financiering. En het is ook actueel omdat een land als Finland er al een nationaal experiment van heeft gemaakt.

De Dialoogavond van de Broedplaats DUS Weert was wederom een groot succes. 40 mensen hebben met belangstelling gekeken naar onderstaand filmpje. Daarna werd er in groepen een dialoog gevoerd.

De vragen waren:

  • Voor- en nadelen van een basisinkomen?
  • Zou de gemeente Weert een experiment moeten gaan doen met een basisinkomen?
  • Is het wenselijk om met een werkgroep verder aan de slag te gaan?

Binnenkort kunt u de uitkomsten lezen van de avond.

Een woord van dank aan Jeroen Goubet en SP-Weert voor het lenen van de beamer.

Samenvatting laatste dialoogavond als pdf.

Gaat in Weert een experiment van start? Als het aan DUS Weert ligt wel.
Met een basisinkomen kunnen bijvoorbeeld de bijstand, WW, AOW, studiefinanciering, re-integratietrajecten, sollicitatieplicht en huur-/zorg-/kindertoeslag afgeschaft worden. Met alle voordelen van dien (bijv. minder bureaucratie, zekerheid van inkomen, ontplooiingsmogelijkheden etc.).
Maar er zijn natuurlijk ook bedenkingen en nadelen.

Het doel van de dialoog is om elkaar te informeren over hoe je erover denkt, en welke voor- en nadelen jij belangrijk vindt.

IEDEREEN IS WELKOM! Toegang is gratis, voor een drankje wordt gezorgd. Maar er is slechts plek voor 40 mensen. Dus vooraf inschrijven via info@dusweert.nl

U krijgt bericht als wij uw uitnodiging hebben ontvangen.
De avond wordt in vijf minuten ingeleid door Peter Ramaekers, die een korte studie maakte van het onderwerp. Ook wordt een uitleg gegeven bij de uitgangspunten van een dialoog. Daarna gaan dialooggroepen van ca. 8 deelnemers per groep van start.

De voorbereidingsgroep van DUS Weert:
Conny Beenders
Peter Ramaekers
Hans Marechal
René van Asch
Huub van den Brand

Korte film over het Basis Inkomen

Leave a Reply