Skip to main content

Commotie rond de mouttoren van de oude Wertha brouwerij

By 3 juni 2017september 29th, 2019Archief Column

Door Huub van den Brand

Naar aanleiding van de commotie rond de mouttoren van de oude Wertha brouwerij, wil ik graag een standpunt delen van Raffaela Archivolte, persschef van Graphite, waar ik het roerend mee eens ben als het gaat om het behoud van deze toren in het bijzonder en ons cultureel erfgoed in het algemeen. Het artikel gaat niet over innovatie en vooruitgang in de architectuur. Het gaat niet om het creëren van nieuwe, maar over het behouden van het oude in plaats daarvan.

Architectonische monumenten

Er is in de media over de hele wereld onvoldoende aandacht besteed aan onze oude architectonische monumenten. Artikelen kwamen aan de hand van de onderwerpen van nieuwe innovatieve ontwerpen en moderne architectuurprojecten. We hebben echter geen aandacht voor ons erfgoed.

De populaire mening is dat het eenvoudiger, gunstiger en goedkoper is om nieuwe gebouwen te bouwen in plaats van de oude te behouden. Vernietig de vervallen hut en bouw een glanzende wolkenkrabber. U kunt de voortgang niet ontsnappen, of kan u? Ik wil dit onderwerp aanpakken en herinneren aan de vaak vergeten voordelen om ons erfgoed intact te houden.

Restauratie

In de eerste plaats speelt conservering en restauratie een culturele rol. Oude gebouwen leren ons over de geschiedenis die is gebeurd voordat we geboren zijn en bevordert het respect voor degenen die in verschillende tijden en verschillende samenlevingen leefden. Architectonische monumenten cultiveren trots op ons verleden en erfgoed waardoor wij uniek in de wereld zijn. Voor Parijs is het bekend om de Eiffeltoren, Londen voor de Big Ben en etc. Historische structuren brengen karakter en zekere charme in de buurt waar mensen in leven. Ook het herstellen van een oud gebouw is vaak veel goedkoper dan het bouwen van de nieuwe. Denk maar aan alle kosten die u kunt besparen op creatief projectteam, interieurdecoratie en andere dingen die aanvankelijk al in de oude structuur waren gedacht.

Aantrekkingskrachten van toeristen

Ten tweede, economie is een belangrijke verdienste om de oude te houden. Architectonische monumenten zijn grote aantrekkingskrachten van toeristen. Iedereen houdt ervan om de ‘geest’ van de plaats te ervaren, die meestal door architectuur wordt voorgesteld. Toeristen kunnen de lokale bevolking banen en extra inkomsten verstrekken. Het herstellen van lokaal belangrijke historische structuren genereert werkplekken voor zowel lokale als internationale experts. Restauratiewerken vereisen meer vaardigheden en kennis dan eenvoudig gebouw en resulteren dus in hogere salarissen en dragen ook bij tot het stimuleren van de economie.

Tenslotte is het milieuvriendelijk. Het bouwen van nieuwe groene gebouwen en energiebesparende huizen is belangrijk, maar het herstellen van de oude is zo groen als het kan. Bewaring en restauratie is de ultieme vorm van recycling. Het helpt het verminderen van bouwafval en bespaart de energie die gewoonlijk wordt besteed aan het vervaardigen en vervoeren van bouwmaterialen en gereedschap.

Hopelijk zullen deze korte punten de mensen die er mee te maken hebben en erover moeten beslissen, laten denken aan een “vervallen oudje”, niet als een voorwerp van sloop, maar als een kans om opnieuw te worden geboren en een bijdrage te leveren aan het lokale welzijn.