Skip to main content

Bevrijding. Heerlijk gevoel.

By 1 mei 2016september 29th, 2019Archief Column

Door Huub van den Brand

Je hebt het vast wel eens meegemaakt: je hebt afgesproken om met een vriendin te gaan borrelen, maar na je drukke dag kruip je eigenlijk liever op de bank. In plaats van eerlijk te zijn, draai je eromheen en verzin je een smoes. Waarom eigenlijk?

Iedereen kent toch het spreekwoord: eerlijk duurt het langst?
Op 5 mei vieren we Bevrijdingsdag. Dat is de dag dat we bevrijd werden van de bezetter.

Maar we worden nog steeds iedere dag “bezet” en vooral als we niet gewoon eerlijk zeggen wat we van iets vinden zonder dat iemand anders daar weer negatieve gedachten over krijgt. Dan worden we dus niet bevrijd. Hoe komt dat? We worden allemaal netjes opgevoed zoals het hoort, zeggen we dan. Als we zeggen wat we denken, wordt ons dat vaak kwalijk genomen, denken we dan. Maar als we onze mening uiten op een nette manier, dan zal niemand jou kwalijk nemen, dat je zegt wat je denkt. Ik weet zeker dat als je iets over wil brengen op een positieve manier, de ander erover gaat nadenken. Als je wel denkt en niet zegt, dan raak je in de stress, want vroeg of laat komt het toch tevoorschijn. Stress is niet goed voor jouw gestel en gemoedstoestand. Eerlijk duurt het langst.

In de politiek gebeurt dit ook heel vaak, maar waarom?

In vele gevallen kunnen mensen nu eenmaal niet alles zeggen wat ze willen. Soms is het nodig om te zwijgen, maar soms ook niet. Als je binnen een partij afspraken hebt gemaakt hoe iets geformuleerd wordt naar buiten toe en je bent het er niet mee eens, dan moet je toch doen wat de partij zegt, want de meerderheid heeft nu eenmaal afgesproken dat het gebeurt zoals de meerderheid het vindt. Als je een coalitie gevormd hebt met andere partijen, dan geldt hier hetzelfde. Dan moet je, als je het er niet mee eens bent, zwijgen of uit de partij stappen, want je kunt het dan niet over jouw geweten krijgen, dat je iets moet zeggen waar je niet achter staat. Dan raak je in de stress. Dat is niet goed voor jou en het is ook jammer. Maar dat hoeft helemaal niet.
Wat zou het heerlijk zijn om, op een nette manier, te zeggen, wat je vind en dat anderen daar ook naar luisteren. Dus dialoog. Je hoeft het niet eens met de ander eens te zijn. Iedereen heeft recht op zijn eigen mening. Als je goed kunt luisteren, is het zelfs mogelijk dat jij jouw eigen mening kunt en wilt bijstellen als je dat vind. Dat is een prima gevoel. Maar je moet het wel van elkaar accepteren. Dat maakt de samenleving dan wel leuker.
Als je dat dan ook in de politiek zou kunnen doen, zouden bepaalde beslissingen veel sneller genomen kunnen worden, want je hoeft het niet aan al jouw partijgenoten uit te leggen of aan de hele coalitie. In de politiek is het tot nu toe zo, dat je de kiezers iets beloofd hebt. Echter, in een coalitie is het vaak zo, dat bepaalde zaken moeten komen te vervallen, omdat men een compromis gesloten heeft tussen partijen. Dan zul je dus bepaalde zaken, die jij de kiezer beloofd hebt, moeten bijstellen. Dat vindt de kiezer meestal niet leuk.
Als je echter precies doet wat je beloofd, dan doe je het goed. Dat is altijd wel zo. Waarom dan niet in de politiek? Als je in de politiek ook kunt doen wat je beloofd hebt en dus eerlijk, dan zullen de burgers jou eerder geloven en komt de kredietwaardigheid van de politici weer terug. Nu wordt er vaak gezegd: och die in politiek, die doen maar wat.
Als de burgers merken dat jij voor hen opkomt en doet wat jij belooft, dan zullen andere burgers ook gaan denken, zie je wel, het kan toch voor elkaar gebracht worden en wordt politiek leuk. Vrije politiek noemt men dat. Het is anders denken en wennen, maar dán pas voelen we ons bevrijd en dat is een heerlijk gevoel.

mini-Huub vrije tijds1
Huub van den Brand – 28 april 2016

Leave a Reply