Skip to main content

Ben ik een leerling en een bouwer?

By 12 september 2018september 29th, 2019Archief Column

Door Huub van den Brand

Ben ik een leerling en een bouwer?

Dit is een geweldige vraag, en die vraag blijf ik mezelf keer op keer stellen, aangezien ik zie dat de geschiedenis zich herhaalt. Het simpele antwoord is machtsmisbruik in de overgrote meerderheid van gevallen; is ofwel een reactie op een bedreiging van de macht of een poging om meer macht te verzamelen. De eerste komt vaker voor, omdat angst voor verlies een krachtige motivator is en het gemakkelijker is om macht te misbruiken als je die al hebt.

Denk er eens over na als u een nieuwe voorzitter, CEO of schoolzaalmentor was: als een leider eenmaal aan de macht is, wil hij (en het is altijd een hij, dus is het een mannelijk ego) grote dingen willen doen, maar daarvoor moet hij eerst en vooral de macht behouden die hij heeft, en idealiter meer accumuleren. Dat is het moment waarop mensen hun waarden gaan compromitteren en rationaliseren dat “het beste ding voor dit is dat ik blijf, daarom moet ik doen wat nodig is, wat er ook gebeurt”. En vaak gebeurt dat respectloos naar anderen.

Dit proces om die gladde helling af te dalen, wordt vergemakkelijkt door de kontenkruipers die elke persoon met macht bewust of onbewust verzamelt. Ze hebben er veel baat bij als ze aan de macht zijn en geen problemen hebben om de leider te adviseren dat het overtreden van de regels de juiste manier is om te doen.

Assad in Syrië is een interessante case study. Aanvankelijk was hij een progressieve, zelfs een idealist, hij wilde zijn land naar voren brengen. Het duurde twee decennia voordat hij ontaardde in eerst een autoritaire, dan een bloedige dictator, en ten slotte een marionet van Moskou. In totaal moeten er verschillende versies van het verhaal zijn geweest die hij zichzelf heeft verteld, te beginnen met “het is alleen nodig voor nu” en dan “het is voor het welzijn van de mensen”, helemaal tot “Ik heb geen keus” ”.

Naast de natuurlijke corruptie die macht met zich meebrengt, is er de basisaard van de leider. Voor mensen die kracht zoeken zijn er altijd wel mogelijkheden.

Aan de ene kant zijn idealisten, de ware gelovigen, de gelovigen. Die zijn eigenlijk gevaarlijk. Ze zijn de messianen. Ze kunnen grote veranderingen teweegbrengen, maar in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is verandering niet altijd goed. Er zijn misschien twee drie manieren om iets te verbeteren en dertig om het te verknoeien. De kans is groot dat ze het verknoeien, en hoe meer geloof ze hebben in hun eigen kunnen, des te meer schade ze aanrichten.

Aan de andere kant zijn er egoisten. Die komen veel vaker voor dan de idealisten. Een egoist heeft niet het waanidee nodig dat hij goede dingen doet, hij is op zoek naar macht en glorie voor zichzelf, en prima met het beschadigen van hun land, bedrijf of omgeving, zolang dat betekent dat hij de leiding krijgt. De meeste dictators zijn egoisten, sommigen zijn altijd zo geweest (Trump, Berlusconi), anderen zijn erin afgedaald (Assad, Pinochet). In het midden van het spectrum zijn degenen die echt iets goeds doen. Ze zijn minder hard, competenter en hebben de neiging om meer vragen te stellen, minder zekerheden te hebben en hun kist veel minder te beuken. Dat zijn mensen die zichzelf keer op keer afvragen waarvoor ze het doen en steeds de bevestiging zoeken dat ze het goed doen en leren om ervoor te zorgen dat ze goed blijven bouwen.