Skip to main content

De begroting en het paradijs

By 7 oktober 2017september 29th, 2019Archief Column

Door Rob van Dooren

‘De begroting 2018 heeft een positief saldo. Ook de komende jaren laat de begroting een positief beeld zien,’ jubelden burgemeester en wethouders van Weert een paar weken geleden. Goed nieuws zou je denken.

Laten we de baten en de lasten van de gemeente voor het gemak even het Huishoudboekje noemen. Zoals u dat thuis ook heeft. Die baten en lasten zijn een onderdeel van de begroting waarin alle bezittingen en schulden van de gemeente staan. In de begroting staat ook wat de gemeente de komende jaren allemaal gaat doen.

De begroting 2018 heeft dus een positief saldo. Dan komt er meer geld binnen dan eruit gaat. Klopt dat? Wanneer je het Weerter Huishoudboekje (de baten en de lasten) uit gaat pluizen ontdek je dat er in Weert meer geld wordt uitgegeven dan er binnenkomt. Het saldo van de totaal geraamde baten en lasten is negatief. Hoe kan het dan dat je geld overhoudt op het Huishoudboekje? Dat komt door een slimmigheidje. De gemeente heeft namelijk ook nog een paar spaarpotjes. Zoals u die thuis wellicht ook heeft. Door wat spaargeld over te boeken naar het Huishoudboekje lijkt het net alsof je geld overhoudt. Voor de goede orde, de gemeente mag dat doen.

‘Ja, maar dan wordt het spaargeld toch minder?,’ zult u zeggen. Dat hoeft niet. Je kunt namelijk ook geld lenen om dat spaargeld weer aan te vullen. Vergelijk het maar met een extra lening op de overwaarde van uw huis. Die overwaarde is geld (vermogen) dat in stenen zit. De schuld op uw huis wordt door die extra lening groter en uw vermogen wordt kleiner omdat de overwaarde minder wordt. De bank gaat er dan vanuit dat bij gedwongen verkoop van uw huis de opbrengst hoger is dan de totale lening.

Met dat gemeentelijk spaargeld is iets aan de hand. Dat is voor het grootste deel al bestemd. Met andere woorden: Je hebt het wel maar je weet nu al waaraan je het in de toekomst uit moet geven. Net zoals u thuis spaart voor een nieuwe auto of een wasmachine. Linke boel dus om met dat gemeentelijk spaargeld het Huishoudboekje te spekken.

We kijken nog even verder in de begroting. De gemeente heeft ook eigen vermogen. Dat is het saldo van de waarde van alle bezittingen en alle schulden. Al die gegevens staan op de balans. Wanneer je goed naar die gemeentelijke balans kijkt dan vallen er echter een paar dingen op.

De gemeente heeft de komende jaren extra financieringsbehoefte. Dit betekent dat de gemeente opnieuw geld nodig heeft om de totale begroting sluitend te maken. Daarnaast neemt het eigen vermogen van de gemeente de komende jaren gestaag af. In 2016 was dat eigen vermogen 95 miljoen euro en in 2021 naar verwachting 87 miljoen euro. Je eigen huis opeten noemen ze dat. Dat is toch echt iets anders dan geld overhouden.

Is het dan allemaal kommer en kwel. Natuurlijk niet. Weert is een paradijs. Een gezellige en goed onderhouden binnenstad. Degelijk sociaal beleid. Geen achterstandswijken. Een florerende economie. Goede verbindingen en de natuur is overal. Tel uw zegeningen!