Onderhoud van stoepen, straten en het groen

Actueel

Peter Weekers, Peter van Akkerveken en Mieke Marechal van DUS Weert gingen vrijdagnamiddag samen met enkele andere raadsleden op een ‘groen & grijs excursie’ in de wijk Fatima. De Programmaregisseur Openbaar Gebied legt uit wat we nu precies moeten verstaan onder ‘beeldkwaliteit’, ’technische kwaliteit’ en ‘beleving’ van hoe men kijkt naar het ‘groen & grijs’ in de openbare ruimte. Daarna volgt samen met enkele ambtenaren een rondgang door de wijk waarbij aan de hand van voorbeelden ter plekke de bovenstaande begrippen werden geïllustreerd. Dit alles om duidelijk te maken voor welke kwaliteit van de openbare ruimte men straks kan kiezen en wat daarvan de financiële gevolgen daarvan dan zullen zijn.

De avond voordien werd in het NOS Journaal (fragment van 10:01 tot 11:58) aandacht geschonken aan het feit dat steeds vaker voetgangers naar de spoedeisende hulp moeten omdat ze struikelen op straat als gevolg van losse of scheve stoeptegels of boomwortels die het voetpad omhoogduwen. Het slechte of achterstallige onderhoud van de openbare ruimte is voor veel mensen een steeds groter wordende ergernis.

De gemeente heeft echter een zorgplicht en is in principe aansprakelijk voor de gevolgen van een val bij een hoogteverschil van meer dan 3 centimeter, want dan spreekt men van gebrekkig onderhoud. Veel gemeenten stimuleren daarom de bewoners om slecht onderhoud aan stoep of straat te melden; evenzo geldt dat voor achterstallig onderhoud aan het groen. In Weert kan dit door een ‘melding openbare ruimte’ waar je via een digitaal formulier de klacht kunt melden.

Doe dit dan ook vooral, want hoe meer klachten er over een bepaalde stoep, straat of gebied binnenkomen hoe sneller de gemeente dit gaat oppakken.

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait.