Skip to main content

Vijf redenen om te doen wat je zegt dat je gaat doen

By 1 februari 2017september 29th, 2019Archief Column

Door Huub van den Brand

Integriteit:

Voor mij is doen wat ik zeg, dat ik zal doen een kwestie van integriteit. Ik zou geen goed gevoel over mezelf hebben als ik niet mijn woord houdt. Mijn woord betekent iets voor mij, ik neem het niet lichtvaardig. Als het houden van je woord niet veel voor je betekent, waarom zouden ze je dan geloven?

Vertrouwen en betrouwbaarheid:

Ik vertrouw mensen die hun woord niet houden slecht. Als iemand dat een aantal keer bij mij doet, dan weet ik dat hij of zij niet betrouwbaar is. Vriendschappen en diep verbonden relaties gedijen op vertrouwen. Een man van eer probeert zijn best te doen wat hij zegt dat hij zal doen. Zijn zorg en gevoel van integriteit zal het verschil maken voor mij.

Respect:

Ik verliest respect voor een mens wiens woord niet iets voor hem betekent. Dan heb ik uiteindelijk het gevoel gemanipuleerd te worden wanneer iemand zegt dat ze iets gaan doen en het dan niet doen. Natuurlijk geef ik ze ruimte aan het begin en dat kan ook langer duren. Er kan namelijk een goede reden zijn dat ze niet doen wat ze zeiden dat ze zouden gaan doen. Zou kunnen natuurlijk.

Maar als het wel gebeurt dan is het over en voorbij. Ik accepteer dat ik niet op hen kan vertrouwen en mijn respect voor hen daalt. Als u zou voelen door anderen gerespecteerd te worden, dan moet je ja zeggen wanneer je ook ja bedoelt.

Eigenwaarde:

Die kan ons niet waardig zijn wanneer we ons door anderen teleur laten stellen. Mensen die op hun woorden terugkomen, hechten niet genoeg waarde aan zichzelf om met integriteit om te gaan. Is de weerstand om gecontroleerd te worden echt belangrijker dan jouw eigenwaarde? Eigenwaarde is het resultaat van het omgaan met onszelf en anderen met zorg en respect.

Persoonlijke macht:

persoonlijke macht is het resultaat van gedragingen op een manier die wij waarderen. In het toneelstuk A Man for All Seasons door Robert Bolt, wat het verhaal is van Sir Thomas Moore, weigerde hij goed te keuren dat koning Henry VIII wilde scheiden van zijn vrouw Catharina van Aragon, omdat ze hem geen zoon kon geven. Hij wilde trouwen met Anne Boleyn, de zus van zijn voormalige minnares. Deze Moore kan dan veel indruk achterlaten, omdat zijn gevoel van principe zo groot was, dat hij koos om te sterven in plaats van het verliezen van zijn integriteit. Dat getuigt van een grote persoonlijke macht en die gaf hem de kracht om te doen wat hij zei dat hij ging doen, namelijk de kracht om te sterven in plaats van zijn integriteit in gevaar brengen om te kunnen leven.

Zo ver wil ik natuurlijk niet gaan, maar ik wil u wel deze vijf redenen meegeven dat ook ik doe wat ik zeg dat ik ga doen bij alles wat ik ga doen.

Leave a Reply